En titt på det traditionella hantverket

En möbel har inte gjort sitt för att den är sliten eller trasig. Att låta en tapetserare ta hand om den har näst intill bara fördelar.

  • Du bidrar till sänkt konsumtion och miljöpåverkan

  • Du har möjlighet att skapa en unik möbel, helt och hållet utifrån dina preferenser och den miljö du vill använda möbeln i

  • Kanske finns det en möbel med ett affektionsvärde som du skulle vilja spara men som känns omodern eller sliten. Låt den få ett helt nytt och förlängt liv hos en tapetserare

  • En gammal möbel med historiskt värde kan restaureras och behöver inte gå under av tidens tand

Fåtöljen på bilden var ett kärt arvegods i familjen men resårhuset hade gått sönder och kantrade när man satte sig i den. Tyget kändes utdaterat och var dessutom lite stickigt mot huden men möbelns affektionsvärde var stort och önskan om att få den att leva vidare likaså.

Vi beslutade att låta snöra ett helt nytt resårhus från grunden, en av de mer avancerade teknikerna i det traditionella tapetserarhantverket. Valet föll sig naturligt då själva stommen är byggd för just detta, inget behövde kompletteras och dimensionerna är väl tilltagna för att klara det tryck ett resårhus sätter på stommen.

Att snöra ett resårhus är ett både tungt och tidskrävande arbete men resultatet är vackert och med en hållbarhet som överträffar så gott som alla moderna material. Med sadelgjordar och vävar i linne står sig en stoppning och ett resårhus i traditionella tekniker i årtionden efter att de nyare plastmaterialen torkat ihop och gett upp.

De traditionella stoppningarnas livslängd gör att vi som tapetserare utvärderar materialet en möbel innehåller när den kommer in till verkstaden. Det som behöver bytas byts, det som fortfarande håller god kondition återanvänds. På så vis håller även vi ner den totala konsumtionen av material och vi slänger inte i onödan.

På den här fåtöljen var grundstoppningen fin och kunde läggas tillbaka ovanpå det nya resårhuset, där det kapslas in med ny linneväv och sys av för att fixera formen på framkanten.

Allt arbete görs för hand med traditionella material, tekniker och verktyg.

Det är så mycket som händer under tyget på en möbel. I det här fallet, såsom i många äldre möbler, göms ett gediget och vackert hantverk som de flesta människor aldrig får se. Tapetserarens yrke kan vara varierande, en del av oss är nyfikna på framtiden, på produktutveckling och innovation, men för mig så är exakt det här essensen av mitt jobb. Att när jag avslutar ett arbete, syr en sista söm, så vet jag att insidan är hållbar, vacker och bärs upp av kunskap förmedlad från generation till generation av hantverkare sedan 1600-talet.